Over Katwijk aan Zee

 

Katwijk aan Zee is een van de mooiste kustplaatsen van Nederland. Het is authentiek en er is geen massa toerisme. Er zijn veel lokale ondernemers. Katwijk is Katwijk gebleven.

 

Er is veel ruimte: strand en boulevard zijn lang en breed, de duinen onmetelijk groot. Er zijn volop parkeerplaatsen. In en onder de duinen is er zelfs een parkeergarage.

 

Er is altijd wat te doen in Katwijk. Het is er gezellig met een gemoedelijke sfeer. Op zondag is het relatief rustig, de meeste winkels zijn dan gesloten. De meeste strandpaviljoens en terrassen zijn wel geopend.

 

Er komen veel 'Kattukkers' en andere bezoekers naar de boulevard, het strand of de duinen. Daar genieten ze van het uitzicht, de natuur, het strand, de zee en vaak ook van de zon.

 

Het centrum van Katwijk aan Zee ligt direct achter de boulevard. Het is aantrekkelijk voor inwoners en toeristen.

 

Enkele mogelijkheden

 

Direct naast de boulevard zijn de duinen, het strand en de zee... Voor veel mensen de belangrijkste redenen om naar Katwijk te komen. Onbeperkte mogelijkheden, altijd anders!

Die 'attractie' is altijd open en altijd gratis! Elke dag, elk tijdstip kun je ervan genieten. Dat kan binnen en buiten. Ook vanaf het terras of vanuit de woonkamer... 

Een interessante bezienswaardigheid is de Vuurbaak (1605). Deze staat schuin achter het huis. Het is de op één na oudste vuurtoren van Nederland. De toren is 14 meter hoog en 's zomers open voor publiek. Het is leuk om deze toren van binnen te bekijken en te beklimmen.

Lees hier meer over deze markante toren.

Het Katwijks museum is een bezoek waard. Er is veel te zien. Met de museumjaarkaart kun je er gratis naar binnen.

Je leert er veel over de historische ontwikkeling. Er is veel aandacht voor de schilderkunst. Sinds de 17e eeuw hebben meer dan 1100 kunstenaars in Katwijk geschilderd! Ze kwamen naar de kust vanwege de lichtval, de mooie luchten, het strandleven, de visserij en de boten op het strand. 

Lees hier meer over het Katwijks museum.

Katwijk heeft ook een jachthaven. Deze ligt aan het eind van de Oude Rijn. Er is vanuit de jachthaven geen open verbinding naar zee, tot grote frustratie van velen...

Er zijn rondvaarten, er is een waterpendel naar Leiden, je kunt een sloep huren. Mogelijkheden genoeg om gebruik van te maken. Bij de VVV is er veel over te vinden.

Bezoek ook eens het subtropisch zwembad Aquamar. Het is het hele jaar geopend. Voor jong en oud is er wat te doen.

Er is een subtropisch recreatiebad, een wedstrijdbad, een multifunctioneel bad, een peuterbad en speelvoorzieningen voor kinderen. 's Zomers is de ligweide geopend.

Het (nieuwe) zwembad ligt aan de Piet Heinlaan 5.

Net buiten Katwijk ligt Panbos, aan de rand van de duinen. Panbos is een wandel- en speelbos. Er zijn speeltoestellen voor (kleine) kinderen, eendenvijvers, een hertenkamp en mooie grasvelden voor ontspanning. Er zijn verschillende wandelroutes en natuurpaden. 

Lees hier meer informatie over Panbos.

De omgeving van Katwijk

 

In de omgeving is ook veel te doen: Noordwijk, Leiden, de Bollenstreek, Den Haag enzovoort. Het is heel dichtbij, je bent er zo.

Ga zeker een keer naar Leiden, een verrassend leuke en interessante stad. Boek een rondleiding, dan hoor en zie je veel! Er zijn talloze winkels, musea, bezienswaardigheden, terrasjes, restaurants enzovoort. Kom je weer 'thuis' dan kun je genieten van een avond aan de kust! Hoe bijzonder wil je het hebben...?

Interessante websites

 

Er wordt regelmatig iets georganiseerd in  Katwijk. Op www.katwijk.info is veel te vinden (DU / EN). 

 

Een andere website waar je veel actuele informatie kunt vinden is www.ditiskatwijk.nl (DU / EN).